Hållbarhetsberättelse: Säkerhet ger social hållbarhet

Fazer är ett av Nordens största livsmedelsföretag driver ett proaktivt säkerhetsarbete. – Det här är en fråga om social hållbarhet, säger Jonas Sundell som är arbetsmiljöchef på Fazer.

JL Safety en långsiktig partner till Fazer

I maskindirektivet anges vilka grundläggande hälso- och säkerhetskrav som gäller för alla maskiner som släpps ut på marknaden inom EU. Alla som bedriver någon typ av maskinbaserad produktion måste säkerställa att man följer maskindirektivet. Inte för sakens egen skull förstås; målet är att skapa säkra arbetsplatser där inga olyckor sker.

JL Safety i Skara, som är ett av bolagen i affärsområdet Proton Edge, är marknadsledande inom maskinsäkerhet, riskbedömningar och CE-märkning. Företaget erbjuder kunskap och verktyg för de regelverk som ställs på maskiner och användning av arbetsutrustning, och hjälper kunderna med maskinsäkerhetsarbetet – i sin helhet eller efter behov. En av de kunder som under lång tid har samarbetat med JL Safety för att skapa en säker arbetsplats är livsmedelsjätten Fazer.

Med en omsättning på 1,1 miljarder euro är Fazer ett av de största livsmedelsföretagen i Norden och deras produkter exporteras till över 40 länder. Fazers verksamhet inom marknaderna för bageri och konfektyr samt non-dairy och växtbaserade livsmedel återfinns i sju länder och sysselsätter totalt cirka 6 000 personer. På de tre svenska bagerierna i Lidköping, Eskilstuna och Umeå arbetar cirka 500 personer.

Handlingsplan och riskbedömning

– Samarbetet med JL Safety började redan för tio år sedan när Fazer sökte hjälp för att ”sy ihop säcken” med alla beståndsdelar i maskindirektivet, berättar Dario Dzananovic som är platschef på Fazers bageri i Lidköping.

Därför blev också valet naturligt att vända sig till JL Safety när Fazer inledde projektet Säkra Maskiner 2025. En förstudie ledde fram till en handlingsplan där Fazer och JL Safety gemensamt nu ser över rutiner så att de ska harmonisera mellan de olika bagerierna. Strategiska personer utses och utbildas för att höja kompetensen inom maskinsäkerhet och CE-märkning, personer inom Fazers ledning, skyddsombud, inköp liksom underhåll och projektledning.
– Vi har genomfört en maskininventering och fortsatt med att göra riskbedömningar på samtliga maskiner och maskinlinjer. De här riskbedömningarna har vi utfört både internt och med hjälp av JL Safety, berättar Jonas Sundell som är arbetsmiljöchef på Fazer.

Foto: En nöjd arbetsmiljöchef och platschef, Jonas Sundell och Dario Dzananovic.

Foto: En nöjd arbetsmiljöchef och platschef, Jonas Sundell och Dario Dzananovic.

”Samma skick eller bättre”

Säkra arbetsplatser borde vara en självklarhet inom alla verksamheter. Ändå blev Jonas Sundell positivt överraskad när han tillträdde sin tjänst på Fazer för tre år sedan.

– Jag blev imponerad av att säkerhet ligger som nummer ett i företaget. Fazer har tagit ett centralt beslut att alla maskiner och maskinlinjer som ingår i de olika bagerierna ska ligga i framkant gällande säkerhet, säger Jonas.

Det handlar om att minimera olyckor och tillbud både vid gamla, nya och ombyggda maskiner. Alla de ca 500 anställda som jobbar på Fazers bagerier ska veta vad som gäller i fråga om maskinsäkerhet, hygien och livsmedelskrav.

Dario, som är inne på sitt femte år inom Fazer, utvecklar tanken:
– Du ska åka hem i samma skick som du kom till jobbet, om inte i bättre. Faktum är att det proaktiva säkerhetsarbetet ses som en del av hållbarhetsarbetet inom Fazer.
– Absolut, det här är en fråga om social hållbarhet, säger Jonas.

Ett arbete som aldrig tar slut

Att följa maskindirektivet innebär så mycket mer än vad som vid första anblicken syns vara rena säkerhetsfrågor, förklarar Dario. Du måste genomföra kompetenshöjande insatser, du måste också inventera maskinpark och tekniska standarder.
– Och alla åtgärder vid en översyn ger förbättringar, inte bara för säkerheten.
Produktionspersonal, chefer – vi alla tillsammans gör riskbedömningar som resulterar i bättre processer och större mått av hållbarhet. Vi ser till och med vinster i minskad energiförbrukning på sikt, säger Dario. Det märks tydligt i samtalet att han brinner starkt för detta.

– Alla företag säger att säkerhet är nummer ett, och många företag gör väldigt bra saker, men det jag är stolt över och verkligen kan stå för är att säkerhetsarbetet här inte triggas av förändringar som inköp eller andra händelser.

Fazers säkerhetsarbete budgeteras för i en kontinuerlig plan  och likadant är det med de riskbedömningar och utbildningar som vi genomför tillsammans med JL Safety och med hjälp av deras programvara Cedoc, säger Dario.

Samlad erfarenhet

Fazer arbetar med säkerhetskonceptet LOTO som är en rutin för säkra tillträden till maskiner, med låsrutiner för operatörer och underhållspersonal.

– JL Safety ger stöd och hjälper oss att utveckla det här arbetet. Personalen är mycket kunnig och lätt att nå, och att tillgängligheten är så hög är något vi verkligen uppskattar, säger Jonas. Dario fortsätter:
– JL Safety och har hjälpt oss att samordna allt, att jobba standardiserat och enhetligt och att utbilda oss. Det är ett samarbete som fungerar extremt bra.

Dan Assarsson, driftsansvarig på JL Safety och den som har jobbat närmast Fazer, beskriver samarbetet i lika positiva ordalag.
– Det är ett stort projekt som Fazer tagit sig an, att säkra upp sina anläggningar med riskbedömningar. Vi har ju jobbat med Fazer i många år och även med andra aktörer i livsmedelsbranschen. Nu har vi tagit med oss all den samlade erfarenheten för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för Fazer att ha säkra maskiner för sina anställda och på så sätt skapa hållbarhet för alla genom schyssta arbetsförhållanden. Hållbarhet och säkerhet går alltid hand i hand, säger Dan Assarsson.