Maskinsäkerhet i arbetsmiljön - Skyddsombud

För dig som Skyddsombud och dig som deltar i maskinsäkerhtesprojekt

Maskinsäkerhet i arbetsmiljön är en kurs för dig som vill lära dig grunderna i maskinsäkerhet, riskbedömning och CE-märkning av maskiner med fokus på användning av arbetsutrustning. Perspektivet utgår från arbetet som skyddsombud och dig som jobbar med maskinsäkerhetsprojekt. Kursen passar dig som vill bygga på dina kunskaper och vill ha en god förståelse för maskinsäkerhet för att kunna vara delaktig och rådgivande i verksamheten, både i förändringar i vardagssituationer, omflyttning av maskiner eller inköp av nya maskiner. Fokus är att få tillräcklig kunskap för att kunna medverka till en trygg, säker och hållbar maskinsäkerhet på arbetsplatsen.

Kursen ger dig en inblick i maskinsäkerhet, riskbedömning och CE-märkning av maskiner, du behöver inte ha några tidigare förkunskaper.

Under dagen kommer många frågor kring maskinsäkerhet att besvaras, bland dem är: Vad är maskindirektivet? Hur påverkar den nya maskinförordningen? Vad är CE? Vad är direktiv och standarder? Vad är väsentlig ombyggnad och när krävs en ny CE märkning? Hur kan jag ge stöd och vara delaktig i maskinsäkerhetsprocessen på arbetsplatsen?

OBS! Kursen är riktad till dig som skyddsombud eller dig som jobbar med maskinsäkerhetsprojekt syfte att ge en förståelse för din del i maskinsäkerhetsarbetet på din arbetsplats.

Under kursen kommer vi guida dig genom definitioner och regelkrav på användare av maskiner. Vi går igenom vad den nya maskinförordningen innebär samt gällande maskindirektiv och andra direktiv som kan beröra maskiner.

Under kursen får du bland annat svar på vad krävs vid mindre ”vardagsförändringar”, vad är en ”väsentlig ombyggnad” och var hittar jag svar på vad som krävs. Hur skall man tänka gällande säkerhetsavstånd, nödstopp, skyddsutrustning och säkerhetsprioriteringar.  Vi går även igenom hur en riskbedömning genomförs inför en CE märkning.

Några av många frågor som kommer att besvaras under dagen:

  • Vad är CE-märkning?
  • Vad innebär den nya maskinförordningen?
  • Vad är direktiv och standarder?
  • Varför är upphandlingen så viktig?
  • Vad är en maskin?
  • Vad är en sammanbyggd maskin?
  • Vilka andra direktiv kan vara relevanta för maskiner?
  • Vad är ”väsentlig ombyggnad” ?
  • Hur går en riskbedömning till?
  • Vilka krav ligger på användarna av maskinen?
  • Vilka krav gäller för gamla maskiner?
  • Hur tolkas de vanligaste standarderna?
  • Vad gäller runt nödstopp och nödstoppsindelning?

Kursplatser

  • Göteborg, 11 september 2024
  • Webb,  12 november 2024

Tid
Klockan 9.00-16.30 (lunch 12.00-13.00).

Plats och parkering Skara
Vallgatan 40.
Google maps länk (öppnas i nytt fönster).

 

Plats och parkering Umeå
Pendelgatan 2.
Google maps länk (öppnas i nytt fönster).

Plats och parkering Göteborg
Industrivägen 55.

Plats och parkering i Göteborg

Förkunskaper
Inga

Riktar sig till
Kursen riktar sig primärt till dig som

  • Skyddsombud

Även du som jobbar som; projektledare, el- och mekaniska konstruktörer, programmerare, säljare, inköpare, arbetsledare, operatörer eller andra som behöver lära sig grunderna i maskinsäkerhet och CE-märkning kan gå denna utbildning.

Språk
Våra kurser hålls på Svenska, företagsanpassade utbildningar kan även hållas på Engelska.

Anmälan senast
1 arbetsdag före kursstart.

Bokning och Avbokning
Debitering utförs i samband med kursens genomförande.
Bokning är bindande men anmäld plats får överlåtas till annan person och kan även flyttas till annat tillfälle.

Hotell
Vi har samarbete med ett hotell vid hotellvistelse i Skara. Det ger ett rabatterat pris på din vistelse. Kontakta utbildning@jlsafety.se för mer information.

Förbehåll 1
Vid för lågt deltagarantal flyttas kursen till en annan tidpunkt. Vi kontaktar dig ca en vecka innan kurstillfället om så är fallet.

Förbehåll 2
Reservation för fullbokning. Vid fullbokad kurs har man förtur till nästa möjliga tillfälle.

 

Pris: 5 400 SEK exklusive moms.

Inkluderat i priset är för- och eftermiddagsfika, lunch, Kursbok (värde 500:-) och kursmaterial (exempelvis åhörarkopior av presentation, manualer och annan information du behöver) samt kursintyg.

Pris webbutbildning: 5 400 SEK exklusive moms.

Inkluderat i priset är Kursbok (värde 500:-) kursmaterial (exempelvis åhörarkopior av presentation, manualer och annan information du behöver).

Vid webbutbildningar skickar vi Kursboken till kostnadsfritt dig inom Sverige, fraktkostnad tillkommer för försändningar utanför Sverige.

Företag registrerade utanför Sverige faktureras i EURO (aktuell valutakurs vid fakturering). 

Kurslängd

1 dag

Pris från

5400 SEK exkl. moms

Se kurstillfällen & boka